4-6 annosta
- 700 g munakoisoa
- sitruunamehua
- suolaa
- 400 g luomukaritsanjauhelihaa
- 500 g luomutomaattimurskaa
- 1 tuplakokoinen tomaattipyretölkki
- 2 sipulia
- 1 rkl vasikanfondia
- 2 tl rouhittua mustapippuria
- 3 tl ruokosokeria
- 2 tl kanelia
- 1 rkl minttua
- 50 g voita
- 2 rkl vehnäjauhoa
- 2 dl kermaa
- 1 dl maitoa
- 1 rkl raastettua muskottipähkinää
- 175 g cheddarraastetta
- kannellinen paistokasari
- valurautapannu
- parilapannu
- teflonkattila
- uunivuoka n. 20x25cm
Leikkaa munakoisot pitkittäin n. ½ cm viipaleiksi. Asettele
viipaleet kerroksittain lävikköön, purista joka kerroksen päälle sitruunamehua
ja ripauta suolaa. Laita viipaleiden päälle paino ja valuta niin kauan, kuin
kastikkeiden valmistamiseen menee aikaa.
Silppua sipuli ja kuullota (oliivi)öljyssä kannellisessa paistokasarissa.
Lisää muut aineet paitsi jauheliha.
Ruskista jauheliha kahdessa erässä valurautapannulla ja
lisää kastikkeeseen. Anna hautua parikymmentä minuuttia kannen alla alhaisella
lämmöllä.
Sulata voi teflonkattilassa ja vatkaa sekaan jauhot. Anna
kiehahtaa. Vatkaa sekaan kerma, huuhtele kermatölkki desillä maitoa, kaada
sekaan ja anna kiehahtaa. Ota kattila pois levyltä.
Kuivaa munakoisoviipaleet huolellisesti kangaspyyhkeeseen ja
paista niihin raidat kovalla lämmöllä pienessä määrässä öljyä parilapannulla. Vaihtoehtoisesti asettele munakoisot uunipellille, sivele oliiviöljyllä ja grillaa kovalla lämmöllä 220°-230° n. 15 min.
Asettele puolet viipaleista uunivuoan pohjalle, kaada päälle
jauhelihakastike, lisää loput viipaleet. Sekoita valkokastikkeeseen muskotti ja
juustoraaste ja valuta kastike päällimmäiseksi.
Paista vuokaa ensin 200°
10 min. tai kunnes ruskistuu kauniisti, peitä sitten foliolla ja alenna lämpöä
175°. Jatka paistamista vielä
n. 20 min. Kali oreksi!
Moussaka vain paranee vanhetessaan ja sopii erinomaisesti myös mikrossa lämmitettäväksi (kupu päälle, roiskuu varmasti).
Olen vaikuttunut...
VastaaPoistaTein tänään tällä ohjeella, herkkua tuli! :)
VastaaPoista